logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ŞTIRI
Românii din Transcarpatia așteaptă noul pod de la Sighet PDF Imprimare Email
Miercuri, 30 Octombrie 2019 11:07

Despre proiectul noului pod peste Tisa de la Sighet nu s-a mai vorbitt de luni de zile, deși este un proiect așteptat atât de maramureșeni, cât și de românii din Transcarpatia.

Recent, prefectul Vasile Moldovan a avut o întâlnire de lucru cu șeful misiunii deiplomatice a României de la Solotvino, consulul Grațian – Florin Pârvu și consulul Gheorghe Anghel, la care au participat și directorii unor instituții precum ISJ, ITM sau Direcția Județeabă pentru Tineret și Sport. În cadrul întâlnirii au fost abordate aspecte referitoare la identificarea oportunităților de colaborare pentru românii din regiunea Transcarpatia.

”Am stabilit împreună cu diplomații țării noastre implicarea în proiecte culturale, sportive, tineret și turism pentru comunitățile de români din Transcarpatia. Vom avea parteneriate la nivel instituțional care să sprijine schimburile culturale, participarea la competiții sportive, proiectele pentru tineri, vizitarea unor obiective istorice, culturale și turistice și care vor fi derulate sub patronajul Instituției Prefectului-Județul Maramureș și Consulatul României la Solotvino”, a spus prefectul Vasile Moldovan.

Citeşte mai mult...
 
5879 mii lei alocate județului Maramureș pentru obiective afectat de calamități naturale PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 30 Septembrie 2019 09:52

Prin Hotărârea Guvernului nr. 698/2019 s-a alocat județului Maramureș suma de 5879 mii lei din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, pentru unele unități administrativ – teritoriale afectate de calamitățile naturale. Precipitațiile sub formă de aversă,cu regim torențial, au condus la creșterea debitelor și nivelurilor unor cursuri de apă care s-au revărsat și au produs pagube material în județul nostru, care au afectat infrastructura hidrotehnică, terasamentele și malurile de apărare, structura drumurilor județene, drumurilor comunale, podurilor, podețelor, digurilor și punți pietonale.
”Am procedat la stabilirea comisiilor tehnice care s-au deplasat în teren pentru evaluarea pagubelor, procesele verbale de constatare au fost prezentate și aprobate în ședința CJSU. Am transmis la nivel central, împreună cu președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel-Valer Zetea, proiectul de hotărâre de guvern și nota de fundamentare pentru alocarea de resurse financiare în vederea refacerii infrastructurii afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase”, a spus prefectul Vasile Moldovan.
Au primit fonduri pentru refacerea obiectivelor afectate unitățile administrative-teritoriale Baia Mare, Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Săliștea de Sus, Bârsana, Bogdan Vodă, Cupșeni, Moisei, Oncești, Rozavlea, Ruscova, Șișești, Strâmtura, Valea Chioarului și Vișeu de Jos. Sumele repartizate din fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului vor fi utilizate în conformitate cu prevederile legislației în vigoare pentru lucrări de refacere/reparații la obiectivele de infrastructură afectate de calamitățile natural amplasate pe raza celor 15 unități administrativ-teritoriale.

Citeşte mai mult...
 
Baschetbalistii cu mic cu mare au fost participanti in campania ,,10 pentru siguranta,, PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 16 Septembrie 2019 10:49

Sambata 14 septembrie 2019, începând cu ora 12.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației, județul Maramureș, s-a desfășurat Campania de informare și prevenire ,,10 pentru Siguranță”, în acest mod ITPF Sighetu Marmației fiind alături de celelalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne în vederea promovării mesajului campaniei.

Polițiștii de frontieră din PTF Sighet au avut parte de vizita echipei de baschet Club Sportiv Municipal Sighet, echipă participantă în Liga Națională de Baschet, precum și a echipei de baschet a Clubului Sportiv Școlar Sighet, ocazie cu care peste 30 de copii și adolescenți au fost informați despre mesajul campaniei.

Copiii au fost încurajați să discute cu părinții și profesorii despre problemele pe care le întâmpină la școală, să aibă un comportament civilizat, să nu dea curs provocărilor, să nu aibă încredere în necunoscuți, iar respectul și prietenia în cadrul echipei de baschet să fie pe primul loc.

Mesajul a fost întărit și de către reprezentații conducerii cluburilor sportive din Sighet, prezenți în PTF Sighetu Marmației, și anume de directorul CSS Sighet - Emil Kosztelnik, președintele CSM Sighet - George Opriș, precum și de antrenorii Pop Alin și Vasile Boca, oameni cu inima mare care se implica și se dăruiesc acestui sport.

Citeşte mai mult...
 
Interviu cu Toth Stefan - artist fotograf PDF Imprimare Email
Scris de Markus Sorin   
Vineri, 19 Iulie 2019 07:11

 
Au fost modificate condiţiile de admitere în şcolile de poliţie PDF Imprimare Email
Joi, 18 Iulie 2019 08:31

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că au fost modificate condiţiile de admitere în şcolile de poliţie. Este vorba despre proba sportivă, traseul practic – aplicativ, a cărei dificultate a fost ridicată.

Toți candidații care se pregătesc pentru admiterea în şcolile de poliţie, dar şi cei care vor să ocupe prin concurs posturile vacante sunt încurajaţi să studieze noile documente făcute publice, care conţin detalii despre schimbarea traseului.

Traseu schimbat aici.

Citeşte mai mult...
 
Se caută investitori pentru Băile Coştiui PDF Imprimare Email
Joi, 18 Iulie 2019 08:24

Administraţia locală din Rona de Sus caută soluţii prin care să redeschidă băile sărate de la Coştiui, aflate momentan în paragină. Primăria, care a reintrat în posesia ştrandului după un lung proces, ar putea realiza un proiect de reabilitare a zonei, însă ar dura ani buni. Ar prefera, în schimb, găsirea unui investitor serios, care să pună baza de tratament pe picioare mult mai repede.
În momentul de faţă, autoritatea locală este în plin proces de recuperare a datoriilor de la fostul concesionar al băilor, cu care a reuşit rezilierea contractului. Primăria are de recuperat 170.000 de lei creanţe: „Acum suntem la capitolul de recuperare a creanţelor pe care firma ce a administrat băile le-a făcut. Lucrăm cu un executor din Bucureşti. Proiecte pentru redeschiderea băilor nu sunt, însă acum voi supune atenţiei Consiliului local problema să vedem ce hotărâre vom lua cu privire la acea zonă. Există varianta concesionării, sau să facem noi un proiect, dar dacă mergem pe varianta unui proiect, ştiţi cât durează aşa ceva… cel puţin 3 – 4 ani. Dacă îl mai lăsăm în paragină atâta timp, ce se mai alege de băi?! Părerea mea este că dacă am găsi acum un investitor serios şi să concesionăm locul, am fi mai câştigaţi cu toţii. Nu se pune problema să vindem nimic, ci doar să concesionăm. Şi apoi să încasăm şi noi, ca administraţie, nişte dividende anual, care ar fi bune la bugetul local, iar localnicii ar avea un loc unde să se relaxeze. Acum vom vedea ce vor decide consilierii, că în şedinţa din luna aceasta le supun atenţiei acest lucru. Dar trebuie să facem ceva cu această zonă, că e păcat să stea în paragină.

Citeşte mai mult...
 
Caldura mare....drumuri fragile PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 27 Iunie 2019 09:29

Ca urmare a temperaturilor foarte ridicate din ultimele zile, straturile asfaltice a parti carosabile devin foarte elastice, conducand la topirea bitumului rezultand astfel fenomenul de exudare a acestuia, fenomen ce se combate prin raspandire de agregate. 

Pentru desfasurarea traficului in conditii de optima siguranta recomandam participantilor reducerea vitezei la minim in curbe, evitarea franarilor bruste precum si evitarea traficului greu intre orele 10.00 – 17.00. 

In caz ca se vor mentine tempaturile ridicate se vor instaura restrictii de circulatie, in intervalul orar sus amintit.

Citeşte mai mult...
 
Circulatie restrictionata in urmatoarele doua zile pe cateva strazi din Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 29 Mai 2019 06:45

Poliția Locală Sighetu Marmației informează că începând de miercuri, 29 mai, ora 19:00, până joi, 30 mai, la ora 15:00 va fi restricționat traficul auto pe străzile Andrei Mureșanu, Alexandru Vlahuță și Gheorghe Doja de la intersecția cu strada Mihai Eminescu până la Școala nr. 2.

Nu va fi permisă nici staționarea autoturismelor de orice fel pe partea carosabilă sau pe trotuare. Proprietarii de autoturisme sunt rugați să își mute mașinile în curți sau în garaje, sau pe alte sectoare de stradă. În intervalul menționat nu se va permite accesul autoturismelor spre imobile. Excepție fac serviciile de utilitate publică.

Potrivit Poliției Locale aceste măsuri sunt necesare pentru buna desfășurare a evenimentelor din data de 30 mai 2019, la Monumentul Holocaustului și pentru vizita oficialităților.

 

 
CJ Maramures finanteaza din bugetul propriu proiecte din domeniile sport, cultura si tineret PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 15 Mai 2019 15:48

S-a dat startul depunerii propunerilor de proiecte ce pot fi finanțate din bugetul propriu al Județul Maramureș prin Consiliul Judeţean Maramureș, în domeniile sport, cultură și tineret

Pentru acest an se acordă finanţări nerambursabile din bugetul propriu, în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, cu modificările şi completările ulterioare, pentru următoarele domenii: sport: 1.000.000 lei, cultură: 725.000 lei și tineret: 400.000 lei.

Informaţii privind condiţiile de finanţare şi procedura de selecţie a proiectelor sunt prevăzute în „Ghidul solicitantului” pentru fiecare domeniu în parte. Acestea se pot obţine de la sediul Consiliului Județean Maramureș, camerele 33 și 37 sau prin accesarea următorului link: http://bit.ly/FinantariCJ2019

Termenul limită de depunere a proiectelor este data de 30.05.2019, ora 15:00.

Perioada de selecţie şi evaluarea a proiectelor este: 03.06.2019-24.06.2019.

Comunicat CJ Maramures

 
Border Riders deschide sezonul moto 2019 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 24 Aprilie 2019 16:16

 
Au fost desemnați câștigătorii lucrărilor de reabilitare pe Valea Izei și Valea Ruscovei PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 24 Aprilie 2019 16:06

Înainte de a intra în ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean de marți, 23 aprilie 2019, șeful administrației județene, Gabriel Zetea a transmis aleșilor județeni, dar și celor prezenți în sala ”Bogdan Vodă” a Palatului Administrativ că dorește să facă un anunț important pentru județul Maramureș și pentru Consiliul Județean, respectiv să anunțe câștigătorii lucrărilor de reabilitare a drumurilor județene pe Valea Izei și Valea Ruscovei.

”Așa cum am stabilit cu toții, încă la începutul acestui mandat, când am discutat despre prioritățile instituției județene în mandatul 2016 – 2020, am stabilit împreună că prioritatea zero o reprezintă reabilitarea drumurilor județene. Și, din primele zile ale mandatului am început cu studii de fezabilitate, cu identificarea surselor de finanțare, cu semnarea contractelor de finanțare, demararea procedurilor de licitație, semnarea contractelor de execuție pentru aproape 200 de km de drum județean din trei surse de finanțare. Dacă vorbim despre finanțare europeană, ne referim la Drumul Nordului, unde procedura de achiziție a fost finalizată, a fost semnat contractul de execuție, s-a dat ordinul de începere, suntem acum în faza de proiectare și sper ca, în două luni de zile, să fie deschise șantierele de lucru. Dacă vorbim despre drumurile județene finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, etapa I, putem spune că și aici procedurile de achiziție au fost finalizate, ordinul de începere a execuției a fost dat și ne aflăm într-o fază de proiectare mai avansată decât pentru Drumul Nordului. În urma discuțiile pe care le avem cu executanții lucrărilor, în luna mai 2019 ar trebui să ne aflăm în șantier. Au mai rămas celelalte două tronsoane de drum județean pe care le-am considerat cu toții prioritare, Valea Izei și Valea Ruscovei și mă bucur că pot să anunț că procedura de achiziție publică a fost finalizată, avem câștigătorii lucrărilor de proiectare și execuție pe cele două loturi, DJ 186 pe Valea Izei și DJ 187 pe Valea Ruscovei. Raportul procedurii mi-a fost înaintat chiar înaintea ședinței de Consiliu Județean și am considerat că este bine să participăm cu toții la un moment important, semnarea raportului procedurii și a comunicării către executanții lucrărilor”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Citeşte mai mult...
 
Opt cazuri de pestă porcină la mistreț în Maramureș PDF Imprimare Email
Miercuri, 17 Aprilie 2019 07:34

Pesta porcină africană este confirmată la tot mai mulți porci mistreți de pe raza județului Maramureș. În cadrul celei mai recente ședințe a Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș, directorul adjunct al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș, Vasile Pop, a ținut să arate că ultimul caz de pestă porcină la mistreț, cel de la Bistra, este cazul cu numărul opt la nivel de județ. 

Vă reamintim că în acest moment, după confirmarea pestei porcine la un mistreț din zona Bistra, avem zona infectată care se întinde pe o suprafață de 8 km, (ce include trei fonduri de vânătoare, respectiv localitățile Rona de Sus, Rona de Jos, Coștiui, Lunca la Tisa, Bocicoiu Mare, Crăciunești, Valea Vișeului, respectiv delimitările fondurilor de vânătoare de către grupul de experți), respectiv zona tampon cu o suprafață de 5 km (include cinci fonduri de vânătoare, respectiv localitățile Tisa, Sighetu Marmației, Valea Cufundoasă, Lazu Baciului, Vadu Izei, Valea Stejarului, Oncești, Nănești, Bârsana, Petrova, Crasna Vișeului și Bistra).

Citeşte mai mult...
 
Sighetu Marmației și Țara Chioarului sunt prezentate în cadrul Rețelei EDEN PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 13 Aprilie 2019 07:47

Reprezentanții Destinațiilor Europene de Excelență (EDEN) din toată Europa se întâlnesc în Piatra Neamț, în intervalul 10 – 13 aprilie, pentru a discuta aspecte referitoare la Rețeaua EDEN, la Asociația Rețelei EDEN, la schimburi de experiență și bune practici, dar și posibile colaborări pentru dezvoltarea profesională.

„Maramureşul este reprezentat la această întâlnire de consilierul Dan Carpov, şeful Biroului de Informare Turistică din cadrul Serviciului Relații Publice al Consiliului Județean, care va aborda teme privind dezvoltarea destinațiilor “Țara Chioarului şi Sighetu Marmației”, ambele destinații EDEN încă din anul 2017. Pe lângă materialele specifice promovării județului Maramureş, Biroul de Informare Turistică a realizat un montaj video al destinațiilor din Maramureș, care va fi prezentat în cadrul evenimentului. La discuții participă experți europeni în turism şi reprezentați ai destinațiilor EDEN din România şi Europa, dar şi secretarul de stat în Ministerul Turismului, Cristina Tărteață”, precizează CJ Maramureș.

Citeşte mai mult...
 
De ce sa facem sport cand putem sa nu facem sport? - Aberatii ale Ministerului Educatiei Nationale PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 16 Februarie 2019 07:17

Ministerul Educației Naționale (MEN) a elaborat un proiect de ordin prin care se propune eliminarea totală a orelor de educație fizică de la clasele pregătitoare și I, precum și a unei ore de la clasa a II-a, urmând ca în locul acestora să apară disciplina “joc și mișcare”, care va fi predată de învățătoare.

Proiectul a generat reacții vehemente din partea sindicatelor dascălilor, care dezaprobă intenția Ministerului Educației Naționale.

“Prin acest proiect de ordin, Ministerul Educației Naționale nu face altceva decât să încurajeze lipsa mișcării, un regim de viață nesănătos și creșterea obezității în rândul elevilor din România. În plus, prin această propunere MEN trimite în șomaj cel puțin 1.500 de profesori de sport.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății de supraveghere a obezității copiilor din Europa (COSI) indică pentru România, la copiii de opt ani, o prevalență a obezității de 11,6% și a supraponderabilității de 26,75 %. Prin urmare, avem nevoie de ore de educație fizică în școli, altfel vom avea copii obezi sau cu alte afecțiuni”, precizează reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din |nvățământ (FSLI).

Ultima actualizare Sâmbătă, 16 Februarie 2019 07:37
Citeşte mai mult...
 
Elemente de lemn din podul peste Tisa, luate de unii ca suvenir! PDF Imprimare Email
Miercuri, 13 Februarie 2019 10:51

Podul istoric de lemn peste Tisa, din municipiul Sighetu Marmaţiei, se află într-o stare precară de ani buni. Asta din cauza deteriorării părţilor de lemn care necesită o îngrijire mai deosebită. La această problemă se mai adaugă şi faptul că unii care tranzitează podul se mai scapă şi mai iau ca suvenir câte o piesă din lemn.

Tocmai de aceea primăria din Sighet, în administrarea căreia este po­dul, are acum în derulare un proiect de întărire a rezistenţei construcţiei. Cuantumul investiţiei este de un milion de euro. În acest moment, podul istoric este funcţional doar parţial. Horia Scubli, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, a explicat: „Pe programul transfrontalier Ucraina – România – Ungaria – Slovacia, care este în derulare, avem două proiecte în finanţare, pe sănătate. Mai avem încă două în discuţie, unul este podul de lemn de peste Tisa. Noi am făcut un proiect prin care am solicitat un milion de euro să-l reabilităm. Nu are ce căuta în administrarea noastră podul, însă cum nimeni nu vrea să-l ia, pentru că nimeni nu şi-l doreşte, am ajuns să fim singura primărie din ţară cu punct de trecere a frontierei. Practic, nu face parte din atribuţiile de primărie, dar asta-i situaţia şi trebuie să o gestionăm. Astfel, am făcut proiectul comun cu localitatea de dincolo de Tisa, pentru că atât pentru punctul de trecere Sighet, cât mai ales pentru ucraineni, acest pod asigură o oarecare prosperitate economică pentru populaţie.

Citeşte mai mult...
 
Tren de călători deraiat intre Leordina si Valea Viseului PDF Imprimare Email
Joi, 31 Ianuarie 2019 16:36

Actualizare:La ora 12.07, circulaţia feroviară a fost deschisă. Vezi mai multe aici.

Din cauza unor căderi de pietre de pe versant intre statiile CF Valea Vișeului – Leordina un vagon al trenului Sighetu Marmației – Cluj Napoca a deraiat în această dimineață. In tren se aflau 15 persoane care nu au avut de suferit.

Circulatia feroviară este blocată în acest moment intre cele două stații. Călătorii vor ajunge la destinație cu microbuze. Din cauza acestui incident soldat doar cu pagube materiale au fost anulate mai multe trenuri și anume Leordina -Cluj, Vișeu -Sighet și Sighet Viseu.

Ultima actualizare Joi, 31 Ianuarie 2019 16:44
Citeşte mai mult...
 
Poliţist pensionar din Sighet, bătut măr de un bărbat căruia i-a făcut dosar penal PDF Imprimare Email
Vineri, 25 Ianuarie 2019 08:46

Caz scandalos petrecut miercuri, 23 ianuarie, în Sighetu Marmaţiei. Un poliţist ieşit la pensie a fost agresat în plină stradă de un “şmecher” căruia i-a făcut dosar penal.

Grozăvia s-a produs în faţa unui local situat pe strada Ioan Mihaly de Apşa. Un bărbat l-a recunoscut pe un poliţist de la Rutieră, pensionat între timp, care i-a întocmit un dosar penal pentru o infracţiune săvârşită.

Nu a stat prea mult pe gânduri şi a tăbărât peste el, lovindu-l în faţă şi la nivelul stomacului. Nu a mai contat că scenele desprinse din filmele cu mafioţi se desfăşoară în faţa unor martori. Bărbatul, de aproximativ 45 de ani, a continuat să îl lovească pe cel care l-a tras de mânecă pentru încălcarea legii, spunând că “a venit vremea să plătească”. De fapt, omul a trebuit să plătească pentru că şoferul penal a fost oprit în trafic şi a refuzat să îi fie recoltate probe biologice.

La faţa locului, au ajuns de urgenţă poliţişti şi medici. Un echipaj SMURD a transportat victima la spital, în timp ce agresorul a fost luat pe sus de poliţişti şi condus la audieri.

”În cauză, s-a întocmit dosar penal şi se continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a circumstanţelor în care s-a comis fapta”, a declarat pentru AxaNews.ro, Florina Meteș, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 3 of 50

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact