logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Imigranți în Europa (articol de dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email 1777 Afişări
Scris de dr. Peter Lengyel   
Miercuri, 09 Septembrie 2015 12:36

Când omul discută despre alți omeni, despre populații, demografie, trenduri, trecut, prezent și viitor, sigur că este pe un teren minat… o mișcare greșită și pușcă siguranța. Pentru naturaliștii de duzină este mai ușor să discute despre dinamica populațiilor de sălbăticiuni, sau despre gorile, orangutani, cimpanzei, giboni… despre dispariția unor specii, despre specii invazive… decât despre noi. Cu toate acestea, până la urmă aceste fenomene au baza naturale, analizabile naturalistic, deși în cazul omului fenomenul se complică cu tot felul de aspecte politice, militare… Din cauza sensibilității problematicii umane, puțini sunt naturaliștii care au curajul să atingă astfel de subiecte, din câte pare. Totuși, atunci când vine vorba de marii naturaliști, adică cei care privesc deja acest domeniu de la un nivel nu doar strict-științific ci puțin și filosofic, aproape toți au ajuns să scrie măcar capitole dacă nu cărți care să analizeze aspectele majore ale umanului. Impresia mea este că dacă la ora actuală ar trăi Charles Darwin sau Ernst Mayr în perioada intelectual-activă a existenței lor, nu ar ezita să se preocupe de problematica migrațiilor și invaziilor umane, un subiect care a devenit de actualitate.

Cândva Europa a fost un loc totalmente natural – în sensul că era o zonă lipsită de orice prezență umană. Dinspre Africa au început să vină primele ființe hominide care se extindeau peste Eurasia. Prima populație umană europeană era formată de o specie numită Homo erectus, primul hominid care a ieșit din Africa, în urmă cu circa 1,9-1,8 milioane de ani. Semne ale prezenței oamenilor de Neanderthal – Homo neanderthalensis există în Europa începând cu circa 300.000 de ani în urmă. Omul modern – Homo sapiens, format ca specie tot în Africa, a reușit să iasă către Eurasia în urmă cu circa 100.000 de ani. Valul oamenilor moderni care a ajuns în Europa în urmă cu circa 43.000 de ani, în mare parte a exterminat populațiile umane neanderthaliene… parțial a ajuns să se hibridizeze cu aceștia… oricum neanderthalienii au dispărut din Europa în urmă cu 24.000 de ani. Se poate constata deci că valuri succesive de populații umane au venit în Europa dinspre Africa. În esență, fiecare ființă umană de pe planeta asta provine din Africa, fiecare avem strămoși africani, indiferent că suntem inteligenți și culți și înțelegem asta, sau suntem niște bigoți inculți și refuzăm să acceptăm realitatea.
 
(…) Aici ar trebui descris în linii mari cam cum au fost valurile de imigrație spre Europa în timpuri istorice, dar și modul absolut jalnic în care europenii au invadat alte continente, cum au distrus civilizațiile amerindienilor, cum au făcut sclavi din africani, cum au terfelit populațiile băștinașe australiene, cum au exploatat subcontinentul indian șamd. Cam de ce au fost în stare europenii cei civilizați și culți, în relația lor cu populații mai puțin perfecționate din punct de vedere tehnic, îți poți imagina destul de simplu dacă îți aduci aminte cam ce au făcut europenii unii cu alții în secolul 20, pe parcursul celor două războaie mondiale… sau cum a fost organizat și implementat Holocaustul.
 
Actualul val de migrație venit spre Europa dinspre Africa și Asia de Sud-Vest este în primul rând efectul intervențiilor aberante ale SUA & NATO. Nimeni nu zice că înainte de acestea prin zonele respective era raiul pe Pământ, dar este evident că după bombardamente masive care au făcut prăpăd și apoi după înarmarea inconștientă a diferitelor grupări agresive ale deșerturilor, după dispariția structurilor statale și decăderea în haosul general – cu încetul iadul se instalează. Acum degeaba încerci să îi găsești pe cei din Isis, că ei sunt peste tot și niciunde. Dacă vezi imagini fotografiate sau filmate prin dărâmăturile marilor orașe, epave ale unor centre destul de luxoase până nu demult, dacă vezi decapitările în serie, luptele crunte între diferite grupări religioase șhiite și sunite, modul barbar în care sunt ucise familiile de creștini, cum fetele sunt vândute ca sclave sexuale, nu te mai surprinde că o parte a oamenilor încearcă să își salveze viața plecând din acest iad creat în primul rând prin intervențiile strategice americane. Traseele de migrație ating cumva și Mediterana, adică apele marine uriașe, biciuite uneori de furtuni, cu valuri mari pentru care bărcile mici sunt un fel de coajă de nucă. Niciodată nu se va cunoaște numărul real al oamenilor căzuți în apele albastre, care au ajuns să se înece, pradă a rechinilor, hoituri ciupite de pești marini, hrană pentru nevertebrate marine care execută curățenia. Câte un copil scos pe mal de curenți și valuri, îngrozește opinia publică. Interesant este că aceeași oameni acum scandalizați nu au avut nimic de comentat atunci când se ridicau roiurile de avioane de război americane (și ale slugilor americane din NATO)… intervenții cretine care au făcut măcelul ce a stat la baza acestor focare de dezastru.
 
Un alt moment în care politrucii americani și vest-europeni au fost totalmente incapabili de a rămâne pe tărâmul realităților, a fost perioada de turbulențe numiră optimist Primăvara Arabă care încetul a devenit ceea ce este cunoscut sub numele de Iarna Arabă. Acești politruci vestici, lipsiți de creier ai putea zice, considerau că va urma o etapă de democratizare a societăților în cauză… că vor apărea noi piețe, că totul va fi bine. Parcă nu vedeau cam care este nivelul de îndoctrinare religioasă musulmană în zonă, cam cum se manifestă tot felul de imami radicalizați care insuflă ură față de tot ce este diferit de Coran, cam ce tensiuni există între diferitele triburi, cam cât de agresive sunt variatele grupări religioase șhiite și sunite unele față de altele și față de creștini, cam ce susținere publică există pentru Frații Musulmani în rândul marilor mase inculte… șamd. Când vezi că există prin zona asta state tradiționale în care decapitările sunt la ordinea zilei, în mijlocul străzii, legal, cu sabia… când vezi cum sunt fete/ femei ucise cu pietre, când vezi tăierea mâinilor și alte amputări ca implementare a textelor religioase sfinte din Coran… cam la ce te puteai aștepta? Consolidarea diabolicului Isis – înarmat de vestici, un cancer față de care Al Qaeda este o glumă, a implementat devastarea muzeelor, distrugerea monumentelor antice aflate sub egida UNESCO, programe de epurare etnică și religioasă cu grămezi de oameni uciși în casele lor sau în stradă, teroare instalată la modul masiv în comunități… cam asta a urmat după frumoasa Primăvară Arabă. Cât de cât mai liniște este prin Egipt, unde structurile militare au fost capabile să preia controlul după o vreme… să îi aresteze pe Frații Musulmani și pe președintele ales democratic; dacă nu era asta, poate deja erau detonate și piramidele și Sfinxul, frumos, să placă la toată lumea. Mult timp va trebui să treacă, încât să existe din nou turism european prin zonele acestea. Interesant este că până și în Turcia, stat care a fost secular – non-religios de la Atatürk încoace, există acum tendința guvernamentală de a utiliza islamul, manipularea religioasă pentru controlarea maselor. Se poate constata că Primăvara Arabă a adus înapoi Evul Mediu criminal-religios în locurile acestea apropiate de Europa. Ce mai lipsea la asta? Să contamineze și Europa cu conflictele lor religioase cretine, cu imamii din alte lumi, cu atentatele sinucigașe și tot restul fenomenelor apte să creeze un nou iad. Este aproape incredibil cât de incapabili au fost politicienii și mass media din vest să prevadă efectele potențiale ale destabilizărilor din așa-zisa Primăvară Arabă. Îți dai seama că pe acești politruci ne bazăm noi în deciziile strategice, vitale.
 
Același tip de incapacitate de a prevedea riscurile potențiale și scandalizarea impotentă atunci când deja este prea târziu, va continua să se manifeste. Fluxurile masive de imigranți lipsiți de educație, îndoctrinați religios de fel și fel de imami, oameni care au văzut cam cum se face o decapitare, oameni care din punct de vedere intelectual și sufletesc sunt undeva pe la nivel medieval… îți dai seama cam ce ușor vor ajunge integrați. Cam care este nivelul de contaminare cu stil Isis, nu se poate evalua. Ar putea să fie o uriașă naivitate să crezi că Isis nu se folosește de un astfel de flux de imigranți, și nu își trimite oameni fanatici care oricând pot să ajungă activați prin Europa. Cam câți pot să vină către Europa dinspre uriașele rezervoare de sărăcie, foamete, dezastru socio-economic, diferite conflicte militare din Africa… nici zeul cel mare nu poate estima. După ce ai lăsat sute de mii să intre, cum vei opri milioane sau zeci de milioane? Îți dai seama cam câtă frustrare va exista în sufletul acestor ființe din altă lume, când pe lângă ei va trece europeanul cu mașina lui, spre locuința lui, spre familia lui. Mai trist pentru europeni este că ei trebuie să constate că ceea ce numim Uniune Europeană este o entitate ultra-birocratică, lipsită de capacitate de reacție la fenomene concrete aflate în desfășurare, un fel de uriaș cu picioare de lut și creier de găină. Pe el ne bazăm noi.
 
Când văd efectul bombardamentelor din Irak până în Libia, când văd efectul Primăverii Arabe, Isis, valurile de imigranți în Europa… există doar câteva variante: 1. ori acesta era planul, și atunci este catastrofal.. ori 2. atât de bine au înțeles contextul și atât de perfect au putut manageriza situația încât au scăpat totul de sub control, și atunci iar este catastrofal.
 
Parcă nu îți vine să crezi că acum, în secolul 21, avem de a face cu o problemă de o asemenea amploare, creată în mare parte de comportamentul agresiv al Statelor Unite și al aliaților din NATO care „au adus democrația” de nu a rămas piatră pe piatră. Acum zona este totalmente destabilizată, colcăie grupurile teroriste de tip Isis, contaminează alte și alte zone… când auzi de câteva sute de morți la careva atentat Boko Haram, parcă nici nu mai contează. Oricum, per total deja sunt milioane de morți, bună parte fiind „pierderile colaterale” rezultate din bombardamentele americane. Când compari situația din zonă pe vremea lui Saddam Hussein, Muammar al-Gaddafi, Bashar al-Assad, Hosni Mubarak… cu ceea ce este azi în țările respective… adică în ce a mai rămas din ele… pare că exista cândva un fel de paradis iar acum este iadul pe acolo; bine, aveau ei mizeriile lor, abordări dictatoriale prin care își implementau ideile, dar fără ei din câte pare locul devine și mai jalnic, plin de rivalități tribale și religioase de toate felurile. Un aspect relevant este că după bombardamentele criminale, ura față de civilizația de tip vestic este bine stabilită în zonă, fanatismul religios musulman este perfect funcțional, Statul Islamic are adepți destui și ocupă alte și alte teritorii. La momentul actual pare o exagerare din partea lor să susțină că vor include în Califat și zona Balcanilor și zona în care trăim noi, dar la cât de proști sunt liderii europeni, nici asta nu pare chiar imposibil de realizat… în timp. Contaminarea masivă a Europei cu fanatici musulmani care știu cum trebuie organizat ceva eveniment spectaculos, modul creativ de utilizare a diferitelor stiluri de abordare, nu exclude nicidecum repetarea stilului Căderii Constantinopolului sau actualizarea melodiei Jerusalem is lost… Desigur, azi nu îți vine să crezi.
 
Suprapopularea planetei, epuizarea resurselor, apariția focarelor de conflicte militare, migrații la scară largă șamd… toate acestea erau subiecte analizate de decenii în cadrul unor structuri cum este Clubul de la Roma. Incredibil cât de previzibile erau toate… era doar o chestiune de timp… Doar că acum, odată ce devin vizibile aceste elemente, politrucii și analiștii surprinși se uită ca boii la poarta nouă. Continuarea și adâncirea crizei globale este și ea foarte previzibilă odată ce resursele sunt supuse presiunii uriașe venite din partea unei populații din ce în ce mai imposibil de susținut.
 
Surse mai semnificative de imigranți spre Europa sunt date acum de lumea arabă, la sud și est de Mediterana, mai ales din locurile unde acum sunt războaie și dezastre umanitare provocate de teroriștii creați de intervențiile vestice. Dar, din punct de vedere cantitativ, asta este o nimica toată față de efectivele africane în amploarea lor. Masa umană africană se reproduce (înmulțește?) repede și crește numeric în fiecare secundă, și cu cât sunt mai mulți, cu atât sunt mai săraci, cu atât resursele vitale sunt mai imposibil de accesat. Nu este de mirare că circa 30.000 de exemplare umane ajung să moară de foame zilnic… zi de zi de zi… și totuși per total masa de oameni doar crește și crește. Cred că nu este greu de imaginat că asta nu poate să continue așa la nesfârșit, și că odată și odată se poate declanșa un val migrator care să acopere continente învecinate… spre exemplu Europa. Deja la ora actuală există potențial populațional african pentru a avea mai mulți africani în Europa decât sunt împreună toți albii de pe continent. Atunci să vezi tu concertul de la Viena.
 
Când frontiera este trecută ilegal de 6 afgani și 4 călăuze, poți să îi arestezi, să faci pe deșteptul, să controlezi situația. Când este vorba de grupuri mai masive, de mii de persoane, să zicem 5-10 mii deodată, cu copii, femei, bătrâni, răniți, handicapați și mulți bărbați tineri… treaba devine mai complicată. Ce faci cu ei…? Cine îi selectează, pe ce baze, cine îi hrănește, cine își asumă tot scandalul, mortalitatea inevitabilă șamd? Deci, asta se petrece la ora actuală prin Italia, Grecia, (Macedonia, Serbia), Ungaria șamd (Austria, Germania)… unde reglementările Uniunii Europene au fost deja călcate în picioare de parcă nici nu ar fi existat. Odată ce se tensionează situația, aceste mase de oameni disperați pot să devină foarte violente. Acum hai să ne închipuim doar așa, teoretic, ce este atunci când pornește un puhoi mult mai mare de oameni, de ordinul milioanelor, a zecilor de milioane, și de ce nu, a sutelor de milioane de săraci înfometați de prin Africa invadând Europa? Eu nu doresc să zic că asta se va întâmpla în viitorul foarte apropiat, dar 1. trendul demografic african, al dublării populației unor țări odată la 20 de ani și adâncirea în sărăcie a oamenilor pe de o parte, și 2. senescența populației europene împreună cu relativa bogăție a acestui continent pe de altă parte… face oarecum inevitabilă o astfel de invazie. Se poate petrece cu mai multă sau mai puțină violență, mai gradual sau puhoi, dar… este doar o chestiune de timp ca Europa să fie super-plină de noul val de africani.
 
Europa se comportă absolut haotic în privința abordării puhoiului imigranților. Germania prin declarațiile pe care le face parcă invită 800.000 de oameni anul acesta, în timp ce Danemarca face o campanie de afișe prin teritoriile de origine ale refugiaților în care în 10 limbi îi anunță că nu au ce căuta în zonă. Europa, cu 27.000.000 de șomeri, cu problemele Greciei care sunt doar amânate, cu aspecte dureroase asemănătoare prin Portugalia, Spania, Italia, cu zonele marginale sărace de gen România, Bulgaria, cu problemele integrării țiganilor… mai avea nevoie în principal de invazia de imigranți. Doar că Europa nu mai are o poziție coerentă, fiecare face cum crede, un fel de haos generalizat… încât reglementările UE în domeniu nu mai sunt implementate de statele din UE. Frumos. Sau incredibil? Problema cea mai mare o reprezintă mesajele date către exterior… care pot declanșa uriașe valuri de săraci, oropsiți, teroriști și combinații ale acestora, dând impresia că acum este momentul să vină în Europa: porțile le sunt deschise. Dacă fluxul de africani care sosește spre Lampedusa va ajunge și mai consistent, să nu zic de cazul dacă pornește un masiv val din zonele centrale ale Africii, există riscul ca întreaga Europă să fie transformată la mod radical și ireversibil. Vei vedea negru în fața ochilor. Puhoi.
 
AUTOR © dr. Peter Lengyel
 
PS. Acesta este un prim draft, care probabil că va fi mai dezvoltat dacă voi avea chef de el.
 

Share
Ultima actualizare Miercuri, 28 Noiembrie 2018 20:20
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact