logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Natura 2000 Tisa Superioară are Cuțitul Înfipt în Spate (autor: dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email 1986 Afişări
Scris de dr. Peter Lengyel   
Vineri, 14 August 2015 10:20

Care mai este speranța pentru natură în situri Natura 2000 de pe la noi? În Statul Criminal România, distrugerea valorilor naturale se petrece pe toate planurile, de la devastarea pădurilor din Parcul Natural Apuseni, din Parcul Național Munții Rodnei, Parcul Natural Munții Maramureșului, Parcul Național Piatra Craiului… până la braconajul generalizat de la peștii Deltei Dunării până la caprele negre din Rodnei. Văile din Carpați sunt umplute cu microhidrocentrale, râurile sunt îndiguite rând pe rând, betonate, omorâte, distruse. Nici un loc natural nu scapă din fața tăvălugului, ci așteaptă să vină momentul dezastrului. Doar că aceste mici dezastre locale nu sunt băgate în seamă, așa cum nu interesează nenumăratele violuri petrecute în stil mioritic.
 
Dimineața la 9 și ceva am fost sunat de Ervin. Îmi zicea că lângă casa lui din Teceu este dezastru în situl Natura 2000 Tisa Superioară (SCI și SPA). Erau acolo 6 familii de castor, acum buldozerele au intrat peste ei. Sunt nivelate brațele moarte ale râului, cele care aveau cea mai mare valoare pentru biodiversitate. Îmi zice că el iubea locul acela, cu țestoase de baltă, cu castori, broaște, șopârle, dar acum este distrus totul. Un dig de 6 metri înălțime se va ridica până și pe un mic pârâiaș, în așa fel încât nu rămâne piatră pe piatră. Sălcii seculare sunt rând pe rând tăiate de o gașcă de 40 de muncitori care lucrează la “eliberarea locului”. Mii de metri de masă lemnoasă sunt târâte cu buldozere. Ervin zice că de-a lungul Tisei de la Lunca la Tisa până la Teceu au început să fie astfel de intervenții, în multe locuri. Praful se alege de aria protejată.
 
Am sunat la custodele sitului. Zice că nu a fost anunțată de începerea lucrărilor și că în aviz era vorba de ridicarea de dig dar era permisă doar tăierea unor mărăcini… nicidecum arbori… nicidecum defrișări, iar lucrarea era vorba să se facă în prezența reprezentantului custodelului. I-a sunat pe cei care se ocupă de îndiguiri, iar ei se scuză că nu au timp de discuții, că au aici ceva Corp de Control de la Minister și de la Apele Române, și că digul trebuie terminat cât mai repede.
 
În sistemul acesta criminal, te poți întreba ce rol mai are custodele, dacă nu află nici de un dezastru de proporțiile acestuia decât în mod conjunctural… și nu poate face nimic pentru a limita pierderile? Se pot depune sesizări, dar ele au rol de hârtie pentru șters ceva brun-verzui, ceva promisiuni electorale. Acele zone umede, cu brațe moarte, cu băltiri, reprezentau zona de reproducere pentru numeroase specii de pești, amfibieni, păsări, pentru care aceste 2 situri Natura 2000 au fost create (SCI și SPA). Dacă vine un inginer lipsit până și de cea mai vagă percepție asupra valorilor naturale, și în teritoriul sitului Natura 2000 proiectează diguri care apoi sunt ridicate, asta înseamnă nu doar un impact de moment ci subminarea funcționării ecosistemice la un mod brutal. Asta este o adevărată crimă ecologică, un dezastru pentru respectiva arie protejată; totodată, este un fel de maltratare a ideii de protecție a naturii, și poate să fie considerată o violare a Directivelor Uniunii Europene, atât a Directivei Habitate cât a Directivei Păsări. Este și un precedent, care dacă nu este corectat, va arăta că întregul sistem Natura 2000 este o glumă, o joacă a lui Onan cu bățul în nisip, că toate aceste reglementări legale nu au nici un fel de relevanță, că orice poate să fie omorât, tăiat, distrus.
 
De altfel, am trecut în careva zi pe la confluența Izei cui Tisa. Cioate, copaci tăiați la grămadă, nu mai seamănă deloc cu ceva natural. O mare balastieră plină de utilaje, cară cât se poate lua din zona protejată Natura 2000. Mă întreba Alina, ce se poate face? Puțin mai spre Sighet, un loc unde era o frumoasă pădure de luncă, plină de valori naturale, a fost acoperită de un strat de circa 6 metri grosime de moloz… să fie la nivelul drumului (poate se dorește construirea a ceva casă de toleranță?). Mă întreba Sorin, ce se poate face? Și mai sus pe Tisa, la marginea Sighetului, în interiorul sitului Natura 2000 au fost construite câteva hale pentru magazine de stil ambient, plus ceva parcare pentru TIR-uri. Mai sus pe Tisa era o biserică… unde în pod era o colonie de circa 1.000 de lilieci (protejați): au fost omorâți cu diferite substanțe, iar locul a fost închis, și acum este foarte bine.
 
Pentru biodiversitate, aceste intervenții sunt echivalentul Auschwitz & Birkenau, sunt echivalentul Hiroshima & Nagasaki. Știu că nu ai timp, nu te interesează.
 
© dr. Peter Lengyel
 
PS. Sigur că este nevoie de diguri, dar ele trebuie să protejeze localitățile și nu să reducă zona inundabilă în arii naturale ale râului. Dar ce te poți aștepta de la criminalii mafioți care dețin puterea, cei care calcă în șenilele buldozerelor tot ce mai este valoare naturală? PNL, PSD, aceeași mizerie.
 
PS2. Îmi tot zice Ervin să vin să fac niște poze cu această catastrofă, dar parcă mă doare sufletul să văd ce se petrece. Asta este un semn bun, înseamnă că mai am ceva suflet, ce nu e puțin lucru în ziua de azi. Dar problema rămâne… Care mai este speranța pentru natură în situri Natura 2000 de pe la noi?
 
PS3. Ce este trist în toată povestea asta? Deși există Minister al Mediului, Agenție de Protecție a Mediului, Garda de Mediu, Custode al Sitului Natura 2000… până la urmă toată adunătura nu face nici 2 bani. Când este vorba de astfel de dezastre la scară ecosistemică, se uită toată adunătura ca Măricuța la ciuperca cea Groasă. Nu le vină să creadă. Se depune o sesizare, o petiție, se face ceva comisie… dar degeaba faci gargară când bomba a fost lansata. Cine să mai aibă încredere în UE, în Ministere, în politrucii, escrocii și tăntălăii din funcții decizionale…. când cu o dezinvoltură totală… fetița numită Natură este violată în grup chiar de către cei care reprezintă autoritățile statale.
 
AUTOR: dr. Peter Lengyel

Share
Ultima actualizare Miercuri, 28 Noiembrie 2018 20:16
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact